Pyłek kwiatowy - rodzaje, właściwości, zastosowanie, dawkowanie, przeciwwskazania

Pyłek kwiatowyPyłek kwiatowy jest ogromnym źródłem minerałów i pierwiastków śladowych. Stosuje się go jako środek tonizujący i stymulujący układ odpornościowy. Jakie są jego zalety dla naszego zdrowia? Zapraszamy do odkrycia wszystkiego na temat tego naturalnego składnika, który oferuje nam natura.

Rodzaje pyłków kwiatowych

Istnieją dwa rodzaje: pyłek anemofilny, który jest przenoszony przez wiatr, jest alergenny oraz pyłek entomofilny, który jest przenoszony przez pszczoły.

Anemofilny pyłek kwiatowy
Powoduje większe ryzyko wystąpienia alergii, ponieważ nasiona roślin są mniejsze i liczniejsze. Łatwo transportowane w atmosferze, wnikają głębiej do dróg oddechowych. Ponadto, układ oddechowy jest mniej odżywczy i lżejszy. Nie ma on tego samego składu co pyłek entomofilny.

Entomofilny pyłek kwiatowy
Nie powoduje on alergii. Pszczoły nie żerują na wszystkich kwiatach i nie zbierają tylko pyłku. Skrupulatnie dobierają kwiaty, które dostarczą im najwięcej mikroelementów i które są łatwo przyswajalne.

Owady żerują na nektarach, które następnie zostaną wymieszane przez wydzielinę ich gruczołów ślinowych. Podczas żerowania pszczoły tworzą tak zwane "kuleczki pyłkowe", które są następnie transportowane do ula w celu wytworzenia miodu. Każda kula zawiera tysiące ziaren pyłku.

Jak jest zbierany pyłek?

Pyłek spożywany przez ludzi to w rzeczywistości kulka pyłku niesiona przez żerujące pszczoły (tj. pyłek entomofilny). Wielu pszczelarzy zbiera je za pomocą pułapek zainstalowanych przy wejściu do uli. Jest to rodzaj siatki, która "złapie" kilka kulek pyłku, gdy pszczoły wejdą do ula.

Zagubione pyłki wpadają do tacy umieszczonej w dolnej części klapy. Jedyne, co pozostaje do zrobienia, to zebranie ich (pozwala to na odzyskanie około 10% pyłku przywiezionego przez pszczoły z powrotem do ula).

Wygląd i skład różni się w zależności od kwiatu, z którego pochodzi. Naturalna postać pyłku występuje w postaci wielobarwnych ziaren. Rzeczywiście, kolor może przechodzić od żółtego do brązowego, a nawet od fioletu do czerni. Wygląd pyłku jest mnogi, jego powierzchnia może być gładka lub chropowata, w zależności od sposobu transportu. Wbrew pozorom, wszystkie kwitnące rośliny produkują pyłek, ale nie wszystkie pyłki są alergenne, jak widzieliśmy wcześniej.

Właściwości pyłku kwiatowego

Te małe kuleczki są bardzo korzystne dla organizmu. Pyłek pojawia się raczej jako źródło witamin, diastaz i niezwykłych katalizatorów organicznych, pod warunkiem, że są one dobrze dobrane i stosowane z umiarem. Zawiera ona węglowodany, enzymy, lipidy i probiotyki.

Zawiera wiele minerałów i głównych pierwiastków śladowych (wapń, żelazo, chlor, miedź, magnez, fosfor, potas, selen), a także dużą ilość witamin (w zależności od kwiatowego pochodzenia pyłku) z grupy A, B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9, B12 lub kwasu foliowego). Jego wielorakie właściwości są coraz częściej wykorzystywane w medycynie, dietetyce oraz przy przygotowywaniu kremów kosmetycznych.

Korzyści zdrowotne pyłku pszczelego

Ułatwia trawienie
Jedną z jego zalet jest jego probiotyczna siła. Pyłek pszczoły zawiera enzymy, które mogą wspomagać trawienie. Jego enzymy pomagają organizmowi w przyswajaniu maksymalnej ilości składników odżywczych z żywności.

Stymuluje układ odpornościowy
Pyłek ma właściwości podobne do antybiotyków. Jest również bogaty w antyoksydanty, które zmniejszają utlenianie komórek.

Łagodzi zaburzenia skóry
Pomaga w leczeniu stanów zapalnych i podrażnień skóry, takich jak łuszczyca i egzema. Zapobiega również przedwczesnemu starzeniu się i utrzymuje piękno włosów i paznokci.

Poprawia wydolność fizyczną
Pyłek zapewnia ton i witalność, jego zawartość węglowodanów, białek i witamin z grupy B pobudza organizm i skutecznie zwalcza astmę. Oznacza to intelektualne i moralne zmęczenie. Udaje mu się rewitalizować organizm i zapewnić równowagę układu nerwowego. Wysoce zalecane w przypadku powtarzających się lęków lub łagodnej depresji.

Pyłek kwiatowy - zastosowanie, dawkowanie

Zaleca się wykonanie od 2 do 3 kuracji rocznie, szczególnie przy zmianie pór roku. Głównie wiosną i jesienią, kiedy organizm narażony jest na poważne zmiany, takie jak infekcje zimowe, zmiana godzin letnich/zimowych lub alergie wiosenne.

W ramach klasycznego leczenia i w celu odczucia korzyści płynących z obecności pyłku, zaleca się przyjmowanie 20 gramów dziennie jako kurację przez 1 do 3 miesięcy, najlepiej rano. Dwie łyżki pyłku dziennie to idealny gest do przyjęcia w celu zapewnienia dobrego zdrowia. Możesz ją wziąć na pusty żołądek. Można go również jeść na świeżo i suszyć bezpośrednio bez rozcieńczania.

Jednak jego smak jest dość silny, gdy spożywa się go w naturalnych granulkach. Jeśli przeszkadza, może być stosowany jako środek słodzący i doskonale komponuje się z koktajlami, musami lub innymi śniadaniami. Idealnym przepisem jest jedzenie go z owocami. To maksymalizuje jego potencjał.

Co ważne, należy odczekać kilka chwil, gdy zostanie on rozcieńczony, aby umożliwić uwolnienie zawartości substancji odżywczych. Kiedy pozostawia małe żółte smugi, oznacza to, że pyłek jest gotowy. Wszyscy specjaliści ds. żywienia zgadzają się co do korzyści płynących ze spożycia pyłków.

Pyłek kwiatowy - przeciwwskazania

Pyłek nie jest zalecany dla dzieci poniżej 12 roku życia bez porady lekarza. Wreszcie, pyłek kwiatowy nie ma żadnych skutków ubocznych ani przeciwwskazań (z wyjątkiem przypadków niewydolności nerek). Należy być ostrożnym w przypadku alergii na pyłek (nawet jeśli, jak widać powyżej, pyłek ten różni się od pyłku alergicznego).

Stosując zasadę ostrożności, lepiej jest rozpocząć kurację przy zmniejszonych dawkach i monitorować reakcje. Zastosowanie i dawkowanie, o których mowa w niniejszym dokumencie, mają jedynie charakter orientacyjny.

Podsumowując, podobnie jak miód, pyłek kwiatowy jest korzystny dla zdrowia, może być spożywany w różnych formach i zawiera 20 z 27 niezbędnych dla organizmu aminokwasów. Jest to dobry produkt, który pomoże nam poradzić sobie z problemami naszego społeczeństwa i jest całkowicie naturalny.