Przyprawy wzmacniające odporność

Przyprawy wzmacniające odpornośćUkład odpornościowy pełni niezwykle ważną funkcję w naszym organizmie. Obniżona odporność wpływa nie tylko na łatwiejszy rozwój infekcji bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych, ale również może być powodem złego samopoczucia i osłabienia. Na stan układu odpornościowego ma wpływ wiele czynników: ilość snu, kondycja fizyczna oraz dieta. Tą ostatnią warto wspomóc przyprawami, które wzmocnią naszą odporność.

10 przypraw wzmacniających odporność

Oto dziesięć z nich, które powinniśmy wdrożyć do naszej diety:

  • czosnek,
  • imbir,
  • kurkuma,
  • papryka ostra,
  • pieprz czarny,
  • cynamon,
  • kardamon,
  • pietruszka,
  • goździki,
  • anyż gwieździsty.

1. Czosnek

Czosnek jest przyprawą, którą można kochać lub nienawidzić. Występuje w potrawach z niemal całego świata: aromatyczne kuchnie Bliskiego Wschodu, rodzime dania europejskie, a nawet te z dalekiej Azji nie mogą obyć się bez czosnku. Przyprawa ta wykazuje silne działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Regularne jedzenie czosnku może pozytywnie wpłynąć na stan układu odpornościowego. Świetnie pasuje do doprawiania mięs, makaronów i wszelkich zapiekanek.

2. Imbir

Imbir to przyprawa, która doskonale wpływa na naszą odporność. Ma właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i odkażające. Dodatkowo jest to naturalny środek przeciwbólowy: zawarte w nim substancje wpływają na układ nerwowy, przez co skutecznie jest wykorzystywany w stanach zapalnych powodujących uczucie bólu. Specyficzny smak imbiru sprawia, że nie jest to przyprawa uniwersalna. Z pewnością jednak sprawdzi się jako dodatek do ciepłych napojów oraz dań kuchni arabskiej i azjatyckiej.

3. Kurkuma

Kurkuma na stałe zagościła w naszej kuchni: doprawiamy nią zarówno egzotyczne dania, jak i nasze rodzime potrawy. Kurkuma ma bardzo łagodny, niemal niewyczuwalny smak, często traktowana jest jako naturalny barwnik. Dodawać ją można do gotującego się ryżu, zup, sosów i mięs. Przyprawa ta posiada silne właściwości bakteriobójcze, przez co stanowi naturalny antybiotyk. Sprawdzi się również w przypadku zapalenia gardła i krtani oraz do łagodzenia objawów suchego kaszlu.

4. Papryka ostra

Wszelkie odmiany ostrej papryki (w tym również pieprz cayenne, chilli czy habanero) posiadają duże dawki kapsaicyny, która ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Kapsaicyna wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, naturalnie wzmacnia odporność oraz odpowiada da ostry smak przypraw. Miłośnicy pikantnych potraw dodają ostrą paprykę niemal do wszystkiego: pomidorowych sosów, mięs, pieczonych warzyw i gulaszy.

5. Pieprz czarny

Pieprz czarny to jedna z najbardziej uniwersalnych przypraw: niemal każda potrawa nabierze lepszego smaku dzięki kilku zmielonym ziarenkom pieprzu. To jednak przyprawa, która doskonale wzmacnia odporność, rozgrzewa oraz wykazuje działanie antybakteryjne. W przypadku przeziębień i infekcji wirusowych może znacząco łagodzić objawy zapalenia górnych dróg oddechowych, zmniejszać kaszel oraz rozgrzewać organizm.

6. Cynamon

Cynamon od wieków stosowany jest w medycynie naturalnej jako naturalny środek łagodzący objawy infekcji górnych dróg oddechowych. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz wzmacnia odporność. To również wspaniały sposób na rozgrzewanie organizmu w przypadku przeziębienia lub grypy. Cynamonem możemy doprawiać niektóre mięsa, wspaniale komponuje się również z różnymi ciastami i deserami oraz napojami ciepłymi.

7. Kardamon

Kardamon to przyprawa, która wciąż nie jest wystarczająco doceniana. Ta azjatycka przyprawa doskonale komponuje się z daniami indyjskimi i arabskimi, często dodawana jest również do herbaty lub grzanego wina. Kardamon jest bogatym źródłem cynku, który ma ogromny wpływ na naszą odporność. Dodatkowo wykazuje działanie rozgrzewające, antybakteryjne i przeciwwirusowe. Stosowany może być jako środek łagodzący objawy zapalenia dróg oddechowych.

8. Pietruszka

Ususzona natka pietruszki powinna mieć swoje miejsce w każdej kuchni. Pietruszka to wyjątkowo bogate źródło witaminy C, która wpływa na stan układu odpornościowego. Natka pietruszki to również środek wspomagający pracę wątroby i trzustki, wykazuje także działanie antynowotworowe i przeciwzapalne. Pietruszką możemy doprawiać zupy, sosy i mięsa, jej niewielka ilość nie wpłynie znacząco na smak również innych potraw.

9. Goździki

Goździki wykorzystywane są jako naturalny środek przeciwzapalny. Wpływają na odporność organizmu, zwalczają wolne rodniki oraz rozgrzewają. Gorąca herbata z goździkami to wspaniały sposób na łagodzenie objawów grypy i przeziębienia. Goździki powszechnie występują również w daniach kuchni europejskiej i arabskiej: doskonale komponują się z ostrzejszymi przyprawami.

10. Anyż gwieździsty

Anyż jest przyprawą, która doskonale wpływa na stan układu odpornościowego. Pobudza produkcję białych krwinek, które są odpowiedzialne za odporność organizmu. Napar z tej przyprawy sprawdzi się w zapaleniach górnych i dolnych dróg oddechowych, może zarówno łagodzić objawy suchego kaszlu, jak i działać jako środek wykrztuśny.

Choć przyprawy są ważnym składnikiem naszej diety i wpływają na całościowy stan organizmu musimy pamiętać, że na układ odpornościowy oddziałuje wiele czynników. Wzmacnianie odporności to proces długi i wymagający utrzymania zdrowej, pełnej składników mineralnych diety, odpowiedniego nawodnienia organizmu, unikania stresu oraz zapewnienia właściwej dawki snu. Nie bez znaczenia jest również aktywność fizyczna, w szczególności uprawianie sportów na świeżym powietrzu. Zadbanie o odporność to jednak środek do utrzymania zdrowia i dobrej kondycji organizmu przez wiele lat.