Moringa olejodajna - właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Moringa olejodajnaMoringa olejodajna to drzewo pochodzące z Indii, które wyróżnia się niezwykłymi właściwościami odżywczymi, a co za tym idzie właściwościami leczniczymi. Na świecie uznaje się ją za jedną z najbardziej wartościowych roślin. Z racji wyjątkowych właściwości, moringa należy do grupy superfoods czyli najzdrowszych produktów na świecie.

Znajduje ona zastosowanie przede wszystkim w medycynie naturalnej, ale także w kosmetyce oraz kuchni. Wykorzystuje się wszystkie części drzewa. Surowcem leczniczym są liście, kwiaty, kora oraz korzenie, które mają podobny smak jak chrzan.

Z ziaren otrzymuje się olej moringa, który można stosować zarówno do pielęgnacji skóry jak i w celach spożywczych. Ziarna wykorzystuje się również do oczyszczania wody, ponieważ wykazują silne właściwości przeciwbakteryjne. Z kolei z kory, wytwarza się liny oraz papier. Ponadto, moringę używa się do produkcji biopaliwa.

Właściwości zdrowotne

Moringa to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Zawiera mnóstwo witaminy A, E, C, a także potas, żelazo, białka. Dla przykładu drzewo to zawiera siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze czy dwadzieścia razy więcej żelaza aniżeli szpinak.

Ponadto, moringa to źródło chromu, manganu oraz boru. Chrom odgrywa istotną rolę w procesie przemiany materii. Mangan z kolei, jest ważny dla kości i stawów. Bor natomiast pełni ważną rolę w gospodarce magnezu, wapnia i fosforu, a także wspomaga prawidłową pracę mózgu. Warto zaznaczyć, że moringa to roślina, która zawiera najwięcej boru, bo aż 30 mg na 100 g. Dla przykładu pigwa zawiera ok. 10 mg na 100 g.

Moringa jest rośliną zawierającą kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9, a także substancje, które hamują procesy zapalne oraz aminokwasy esencjonalne. Ponadto, posiada w swym składzie 46 antyoksydantów, które odpowiadają za zwalczanie wolnych rodników w organizmie. Jest to niezwykle istotne, ponieważ ich nadmiar prowadzi do stresu oksydacyjnego, a ten z kolei może przyczynić się do powstania np. choroby nowotworowej, miażdżycy czy cukrzycy.

Spośród wszystkich antyoksydantów znajdujących się w morindze, na szczególną uwagę zasługują salwesterol oraz zeatyna. Odkryto, iż salwesterol wykazuje działanie przeciwnowotworowe, bowiem w tkance nowotworowej przeistacza się w substancję toksyczną, co powoduje niszczenie guza. Z kolei zaś, zeatyna sprawia, że witaminy, minerały oraz aminokwasy są przyjmowane przez organizm.

Zastosowanie

Moringa w wielu miejscach na świecie jest rośliną, którą powszechnie stosuje się w kuchni. Na uwagę zasługują przede wszystkim owoce, młode pędy oraz liście (w smaku przypominające rzeżuchę), które po przyrządzeniu są bardzo smaczne. Liście można również ususzyć, następnie zmielić i używać jako dodatek do potraw, np. do zup, sałatek czy koktajli. Można je również dodać do herbaty. W celach spożywczych wykorzystuje się również olej moringa, np. jako dressing do sałatki.

Moringę możemy kupić w postaci sproszkowanych liści bądź w kapsułkach. Na rynku dostępna jest również herbata z moringi. Olej moringa ma również zastosowanie w pielęgnacji skóry oraz włosów. Dzięki niemu, zarówno skóra jak i włosy będą intensywnie nawilżone.

Przeciwwskazania

Kobiety w ciąży nie powinny używać kwiatów, korzeni oraz kory moringi. Substancje zawarte w tych częściach mogą spowodować skurcze macicy, a w konsekwencji poronienie. Kobiety spodziewające się dziecka, nie powinny również korzystać z pozostałych części moringi, ponieważ nie ma wystarczających informacji na temat ich bezpiecznego używania.